Maatwerk

VAN DER POEL -KERKORGELS- levert maatwerk

Het pijporgel is een groots en zeer complex muziekinstrument. Er is geen instrument dat zo gevarieerd is in grootte, samenstelling en klank. De techniek van VAN DER POEL -KERKORGELS- is geheel afgestemd op bouw en idee van pijporgels. Door zowel kennis van pijporgels, akoestiek en digitale computertechniek is een grote mate van perfectie mogelijk. Elk VAN DER POEL-orgel wordt gebouwd volgens de wensen van de opdrachtgever. Wie VAN DER POEL -KERKORGELS- zegt, zegt maatwerk. De aanschaf van een orgel is geen kwestie van "even" een standaardorgel uitkiezen. Voordat u naar uw uiteindelijke VAN DER POEL-orgel kunt luisteren, luisteren wij eerst uitgebreid naar u. Vóór en tijdens de bouw wordt uitgebreid gesproken over de plaats en functie van het orgel, akoestische omstandigheden en persoonlijke muzikale smaak. Uiteraard is de benaderingswijze van een kerkorgel totaal verschillend van die van een huisorgel. Wij leveren uitsluitend maatwerk in dispositie, intonatie en vormgeving.

Maatwerk als ambacht

Pijporgelbouw is een verzameling van historisch gewortelde ambachten. Bouw en ontwerp van de orgelkas, de windladen, het pijp- en regeerwerk, het bepalen van dispositie en mensuurverloop en de uiteindelijke intonatie zijn een bonte verzameling van vakmanschap. In het orgelatelier van VAN DER POEL –KERKORGELS gaat het nagenoeg eender. De orgelkast wordt ontworpen en getekend door ervaren ontwerpers en gebouwd door een eersteklas meubelmaker die zelf ook een grote liefhebber van het klassieke orgel is.

Maatwerk in klank

Pijporgels boeien en verbazen een ieder die de mogelijkheid heeft zo’n instrument in al zijn glorie te horen of zelfs te bespelen. Zelfs een leek ervaart de klankrijkdom, -schoonheid en natuurlijkheid van een historisch instrument. Bij het beluisteren en/of bespelen van een VAN DER POEL orgel zult u dit eveneens ervaren. Wij pretenderen hiermee niet dat we de klankschoonheid van een historisch pijporgel evenaren, maar bij het beluisteren van onze orgels valt onmiddellijk de natuurgetrouwe klank van de individuele registers op maar ook zeker de ontspannen levendige versmelting van de registers in verschillende combinaties. Zelfs het plenum en het volle werk weten te boeien door de duidelijke hoorbare en beleefbare soepelheid van de klank. Slechts een majestueus pijporgel weet dit te overtreffen.

Maatwerk vanwege diversiteit

Geen muziekinstrument is zo divers in klank en soort als het pijporgel. Deze “koning” van de instrumenten heeft zeer verschillende “gezichten”, zowel in bouw als samenstelling. Dit loopt uiteen van één-klaviers kistorgels tot drie- of meerklaviers instrumenten van grote omvang. Nu haasten wij ons op te merken dat schoonheid van een orgel niets te maken heeft met de omvang. Veelal valt de diversiteit op in dispositie en stijl zoals onder andere bij Schnitger, Silbermann, Cavaillé-Coll, Bätz, Marcussen etc. Groots en indrukwekkend is de diversiteit van de verschillende pijporgels. Ook bij VAN DER POEL –KERKORGELS- zult u tevergeefs zoeken naar standaardisatie voor wat betreft klank en uitvoering. Een unieke bibliotheek van stemmen materiaal uit allerlei stijlperioden en verschillende landen waarborgen een unieke dispositie, uitvoering en uiteindelijk klankresultaat. Er wordt opnieuw uitsluitend maatwerk geleverd.

Uniek

Uit het voorafgaande wordt duidelijk dat elk VAN DER POEL-orgel een uniek exemplaar is. Er kan dus zeker geen sprake zijn van massaproductie. De orgels krijgen geen typenummer of –naam. Elk gebouwd opus draagt slechts de naam van de bouwer. Zo is gewaarborgd dat u uw unieke instrument krijgt, met de door u gewenste dispositie en klankkleur. Eens te meer blijkt dat de werkwijze bij VAN DER POEL –KERKORGELS- geïnspireerd is door de ambachtelijke pijporgelbouw.