Overige mogelijkheden

Elke periode in de pijporgelbouw kende een eigen manier van werken met daarbijbehorende keuzes van technologieën en materialen voor een optimale klank en duurzaamheid. In het atelier van VAN DER POEL –KERKORGELS- worden eveneens uitsluitend duurzame technieken en materialen gebruikt om een lange levensduur te kunnen garanderen. Massief hout wordt daar gebruikt waar het functioneel en visueel noodzakelijk is. Ook hierin kan in ruime mate rekening worden gehouden met de wensen van de opdrachtgever.
Er zijn verschillende soorten klavieren beschikbaar. Ofwel een hoogwaardig kunststof klavier van 54 of 61 toetsen met een licht voelbaar mechanisch drukpunt, of een op maat gemaakt houten klavier met een duidelijk voelbaar, geavanceerd magnetisch slijtagevrij drukpunt, met klavieromvang en toetsbeleg naar keuze. Het pedaal is een naar de BDO-norm uitgevoerd 30-tonig concaaf kerkorgelpedaal. De registratuur kan worden uitgevoerd in de vorm van houten trekregisters met gekalligrafeerde registerbenamingen, verlichte registertuimelaars, verlichte- of bewegende trekregisters, of een combinatie hiervan. Eén of meerdere werken, zoals positief of zwelwerk, kunnen worden uitgevoerd met een zwelpedaal. Hiervoor wordt een zwelpedaal toegepast met houten trede en krijgt het desbetreffende werk een echte zwelkastfunctie, omdat middels de elektronica het echte ‘smoren’ van het geluid wordt bereikt bij het sluiten van de zwelkast, hetgeen onmisbaar is bij het spelen van o.a. Franse orgelwerken.

Speelhulpen

Alle orgels kunnen worden uitgerust met speelhulpen, zoals bijvoorbeeld vrij programmeerbare setzers, transposer, fijnstemming, voetpistons, generaal crescendo, MIDI, etc.